Tuesday, November 19, 2013

LAKSA PERAK IN THE HOUSE!

Salam..today food again because i love eating so much! For your info, i extremely like laksa since i was 6 yeard old u know. So its about 16years i eat laksa. The best laksa i've ate is my mum's laksa. Nothing can compare to. sedaaapppp!! So,siapa yang dah terliur tu,boleh try resipi kat bawah ni ye.


Bahan-bahan:
1 bungkus mee laksa ( rebuskan sampai lembut dan toskan )
timun dihiris ,sayur salad dihiris,bawang besar dihiris ,telur direbus ,cili merah(besar) dihiris
secekak daun kesom
2 bunga kantan
limau kasturi

Bahan kuah:
1 kg ikan termenung/ikan mata besar/ikan sardin ( ikut citarasa sendiri )
1 biji bawang besar
1 inci belacan
8 hiris  asam keping
10 cili kering sederhana pedas ( nak tambah cili padi pun boleh )

Cara membuat:
1. Ikan direbus dahulu sampai tulang nya lembut. 
2. Kemudian sejukkan dan dikisar, buang tulangnya.
3. Angkat dan masukkan dalam periuk.
4. Kisar bawang besar,cili kering dan belacan,kemudian masukkan dlm periuk berisi isi ikan tadi
5. Didihkan kuah dengan campurkan bunga kantan,asam keping dan daun kesom. Biarkan sampai mendidih agak lama dengan api yang kecil.
6.Letakkan garam dan gula secukup rasa 
7. Apabila sudah masak elok ,hidangkan laksa dengan hiaskan timun,salad, bwg besar ,limau kasturi dan telur dibelah 2.

tasty! yummy yummy :))))


No comments:

Post a Comment